Harrastuksen kuvaus

Miniatyyripelit käsitteenä on peräisin 1960-luvun tienoilta, joskin tinasotilailla on pelattu, leikitty ja hahmoteltu sotasuunnitelmia jo kautta historian. Aluksi pöydän ympärillä pelattavia roolipelejä aloitettiin mallintamaan kunkin pelaajan hahmon pienoismallilla, miniatyyrillä. Miniatyyrien määrää lisäämällä saatiin aikaan isompia mittelöitä ja pian miniatyyrejä ja niillä pelattavien pelien sääntöjä alkoi ilmestymään eri yritysten tuotannosta. Harrastuksen nykymuotona on hankkia, koota ja maalata itselleen armeijallinen miniatyyrejä ja pelata näillä jonkin pelin sääntöjen mukaisesti pienoismallialustalla taistelu, joka pohjautuu osin taktiseen suunnitteluun ja osin noppatuuriin.

Osa harrastajista keskittyy vain ja ainoastaan miniatyyrien muokkaamiseen ja maalaamiseen ja näiden henkilöiden tuotokset ovat käytännössä kolmiulotteisia maalauksia. Toisessa ääripäässä osa harrastajista keskittyy vain itse peliin ja sen pelinappulat eli miniatyyrit ovat vain nopeasti kasattuja ja hädin tuskin maaleissa. Osaa voi tietysti kiinnostaa vain eri pelien maailmat ja niihin kirjoitetut tarinat, joita on nykyään julkaistu palkittujen sci-fi-kirjoittajien tuotoksina romaanisarjoina. Perinteinen konsensus tästä harrastuksesta kuitenkin sisältää sekä oman armeijan suunnittelun ja toteutuksen kunkin omalla parhaalla standardilla, sekä sillä pelaamisen toisia pelaajia vastaan herrasmieshengessä, unohtamatta luoda omalle joukolleen pelin maailmaan sopivaa taustatarinaa.

Nykyään miniatyyripelivalmistajia on muutamia isompia yrityksiä, jotka hallitsevat markkinoita, mutta valutekniikoiden ja muun tietotaidon lisääntyessä monet pienet autotallifirmat julkaisevat omia miniatyyripelejään ja miniatyyrejään osin myös joukkorahoituksen avulla. Pelit ja niihin liittyvät tarinat ja oheistuotteet ovat nykyään tuotteistettu hyvin ja saatavuus on parantunut ajan saatossa mm. nettikaupan yleistyttyä.

Pitkään miniatyyripelit, tai kuten arkikielessä termi kääntyy – figupelit, ovat olleet suljettujen porukoiden keskinäistä puuhastelua, mitä on viikonloppuisin pelailtu naapurin poikien autotalleissa pienellä porukalla tuttujen ihmisten kesken. Suomessa figupelit lähtivät pääosin laajenemaan nykyiseen muotoonsa vuonna 2002 aloittaneen Sotavasara.net-foorumin käynnistymisen myötä, jossa nykyäänkin alan harrastajat voivat keskustella toistensa kanssa ja ilmoittaa ja sopia tapahtumista. Tuolloin myös laajempi turnausmuotoisten tapahtumien järjestäminen sai alkusysäyksensä ja parhaimmillaan viikonlopun yli kestävissä tapahtumissa on ollut toista sataa osallistujaa ympäri suomea mittelemässä jonkin pelin herruudesta.