Taktiikkakorneri: Sons of Corax formationit Kauyonista

Käynpäs läpi hiukan War Zone Damoclesin Kauyon kirjasta Korpin poikien formationeiden osalta. Jatkoa seuraa sitten muiden armeijoiden formationeiden myötä myöhemmin ja toivottavasti joku muukin kirjoittaisi vastaavia.

En pelaa Raven Guardia, joten en ole asiantuntija kyseisen porukan taktiikoiden osalta, mutta näitä formationeja voi käyttää myös muilla Chapter Tacticseilla vaikka Talon Strike Force Detachment onkin varattu vain Raven Guardille.

En myöskään käy näitä läpi ultimaattisen kilpailullisesta näkökulmasta, sillä sitä harrastavat osaavat itsekin waacittaa haluamallaan tavalla.

Pinion Battle Demi-Company

Tämä on Raven Guardin versio Battle Demi-Companystä ja rajoittaa valintoja nopeutta korostaakseen mm. estämällä termispanssarin käytön Captainilla tai Chaplainilla.

Koostuu kapteenista tai kappalaisesta, enintään yhdestä Command Squadista, kolmesta Tactical Squadista, yhdestä Assault Squadista, Yhdestä Devastator Squadista ja mukaan tulee ottaa myös yhdestä viiteen yksikköä Scout Squadeista tai Scout Bike Squadeista.

Formation antaa Scouttikessujen spotata enintään 9″ päässä olevalle saman formationin yksikölle, jolloin toinen yksikkö saa Ignores Cover erikoissäännön.

Tuo on itsessäänkin jo hyvin kätevä sääntö, sillä Ignores Cover on kutosedikasta lähtien ollut todella hyödyllinen.

Lisäksi jokainen reserviin jätetty scouttiryhmä voi ohjata mukanaan kentälle toisen yksikön, kunhan yksikkö ei ole Deep Strike reservissä. Scouttien outflankatessä myös ohjattava yksikkö saapuu samalta reunalta, kuin mistä scoutit saapuvat. Ohjattava yksikkö saa myös stealthin seuraavan vuoron alkuun asti, jos se on 9″ päässä sitä ohjanneesta yksiköstä.

Sääntö on kirjoitettu siten, että reserviheitto tehdään vain Scouteille, eikä siinä oteta kantaa siihen, pitääkö reserviin jättäessä mainita mikä scouttiporukka ohjaa mitäkin yksikköä, joten se antaa hyvin paljon varaa taktisiin ratkaisuihin.

Omasta mielestä mahdollisesti hyvin kätevä yksikkö Raven Guardeja pelattaessa, mutta muille mariineille tämä ei oikein sovellu kuin isojen pisteiden peleissä, sillä pakolliset yksiköt imaisevat reippaasti pisteitä, eikä sovellu Gladius Strike Forcen Core valinnaksi. Tästä syystä jäänee harvahkoon käyttöön muilla kuin Raven Guardeilla.

Shadowstrike Kill Team

Ärsyttääkö tykistösi viereen deepannut lähistelyryhmä tai haluatko itse deepata tarkasti lähistelemään vastustajan kentänreunaan milloin itse haluat? Tässäpä sopiva ratkaisu noihin tilanteisiin.

Koostuu kahdesta neljään scouttiryhmästä ja yhdestä kolmeen Vanguard Veteran Squadista.

Formationin perusajatus on saada Vanguardit ajallaan kohteeseen, sillä ensinnäkin voit nopanheiton sijasta päättää tulevatko Vanguardit kentälle vaiko eivät ja lisäksi ne eivät scatteroidu, jos ensimmäinen modeli asetetaan enintään 9″ päähän vähintään kahdesta formationin scouttiryhmästä.

Ai niin, joku pieni juttu tuossa tuli vielä mukana. Vanguardit voivat chargettaa samalla vuorolla, jolla deeppaavat. Eikait tää niin iso juttu ole…

Hyödyllisyyden osalta tämä Formation on ehkä Damoclesin parasta antia. Vanguardit pystyvät nyt tekemään sitä, mitä niiden pitäisi muutenkin pystyä, eli ryhtyä sankarillisiin väliintuloihin.

Vastustaja deeppaa lähistelyporukan Thunderfire Cannoneidesi viereen, jolloin omalla vuorolla napataan yksi Vanguardryhmä reserveistä näiden viereen ja chargetaan kimppuun. Problem solved…

Omaa hyökkäystä ajatellen infiltroidaan scoutit vastustajan depolle ja pakotetaan vastustaja reagoimaan niihin, sillä muuten kakkosvuorolla niskaan sataa lähistelijöitä, jotka pystyvät chargettamaan saman tien, rerollaavat chargerangen eivätkä edes ota haittaa disordered chargesta. Siinähän Taukomentajat yrittävät sitten pitää tulipesäänsä kasassa.

Sopii myös Maelstrom tehtävien obiskajahtailuun sekä sen estämiseen.

Formation on juustotasoltaan ensiluokkaista cheddaria ominaisuuksiensa puolesta, eikä vie hirveästi pisteitäkään.

Bladewing Assault Aryan Brotherhood

Kapteenin tai kappalaisen mukana yhdestä kolmeen Vanguard Veteran Squadia ja kahdesta neljään Assault Squadia, joilla kaikilla jump packit eikä modelien määrä saa ylittää kolmeakymmentä, sillä enempää ei Thunderhawkiin mahdu.

Kerran pelissä voit poistaa Formationin sisällön kentältä ja asettaa Ongoing Reservesiin riippumatta siitä, ovatko yksiköt lukittuna lähistelyyn.

Jos nämä ovat reservissä tai Ongoing Reservesissä, tupsahtavat ne kerralla pöydälle. Saapuvat kentälle deepaten viivalle, joka on vedetty haluamasi kentän laidan haluamastasi kohdasta vastakkaisen kentän laidan haluaamasi kohtaan. Voivat rerollata scatterin.

Hyvin kätevä ja kompakti formation, mutta toisaalta vaatii huomattavasti enemmän suunnittelua verrattuna edeltävään formationiin kaiken hyödyn irtisaamiseksi, mutta samanaikaisesti mahdollistaa ”Oho! Kämmäsinpä nämä jumiin väärään lähistelyyn.” -tilanteiden korjaamisen.

Toimiessaan täydellisesti tällä formationilla tuhotaan, rampautetaan tai tervahaudataan saman verran yksiköitä kuin se sisältää ja vielä kahdesti sekä täysin eri puolilla kenttää.

Skyhammer Orbital Strike Force

Kolme taktista ryhmää podeissa sekä yhdestä kolmeen Land Speeder yksikköä.

Tälle poppoolle merkataan oman ekan vuoron alussa piste kentältä ja formationiin kuuluvat yksiköt retrollaavat to-hittien ja to-woundien ykköset vastustajan yksiköitä kohtaan, jotka ovat enintään 12″ päässä merkatusta pisteestä. Lisäksi podit scatteroituvat vain 6″ jos ne laitetaan deeppaamaan enintään 12″ päähän pisteestä.

Tacticalit voivat myös juosta ja sitten ampua vuorolla jolla tulevat tulevat ulos podeista.

Tarvitsiko meltapodaaminen enää yhtään enempää apua? (Näköjään tarvitsi, jos retorinen kysymys ei kuulu yleisesti käyttämääsi sanastoon…)

Ravenhawk Assault Group

Stormhawkillinen Sternguardeja ja Dreadi.

Reservistä saapuessaan tai depotettaessa ensimmäinen yksikkö tästä formationista nimetään samalla vastustajalta yksikkö, johon kohdistuvat to-hitit formationin sisältö retrollaa.

Stormraven voi myös deepata halutessaan, jolloin sen täytyy hoveroida saapumisvuoronsa ajan.

Jos nyt muutenkin meinaa ottaa Stormravenin Sternguardien ja Dreadin kera, kannattaa se ottaa lisäsääntöjen kanssa.

Tällä formationilla lähtee vastustajan Warlordi, Super Heavy tai Gargantuan Creature kentältä.

Ei nyt mitään parasta cheddaria, mutta tekee Stormravenilla kuskaamisesta mukavampaa.

Raptor Wing

Yksiköllinen Land Speedereitä ja kaksi Stormtalon Gunshippiä.

Jos formationin Stormtalonit ovat reservissä vuorolla kaksi, tupsahtavat ne kentälle automaattisesti.

Formationiin kuuluva Landspeeder voi merkata siitä enintään 18″ päässä olevan yksikön kerran shooting phasessa, jolloin se pysyy merkattuna tuhoutumiseensa asti tai kunnes merkataan toinen yksikkö ja formationin Stormtalonit retrollaavat To-Woundit ja Armor penet sekä voivat myös retrollata glänyt ampuessaan merkattua kohdetta.

Ei nyt hirveästi innosta lähteä listaa rakentamaan tämän ympärille, mutta jos listaan muutenkin kuuluisi kyseiset yksiköt, niin miksipä ei sitten ottaisi niitä näillä lisäsäännöillä. Kyllähän tällä tarvittaessa takaa ilmaherruuden kakkosvuorosta lähtien ainakin useammalla kipaleella.

Shadow Force

Kapteeni (ei termispanssaria), Sternguard- ja Vanguardryhmä, yksiköllinen Landspeedereitä.

Tämän ympärille GW on tehnyt ihan bundlenkin, joka sisältää tarvittavat yksiköt (vähimmäismodeleilla toki). Lootan nimi on Shadow Force Solaq.

Porukka nappaa itselleen Acute Sensesit, Move Through Coverin ja Scoutin.

Landspeederi voi liikkua 6″ enemmän Flat Outatessaan ja muut voivat rerollata juoksumatkansa. Hirmuinen kiire näillä ainakin tuntuu olevan, kun pitää metsän läpi juosta.

Halutusta kentänreunasta outflänkkäävät veteraanit kuulostavat kivalta, joten miksipäs ei kun kerran ne voidaan myös tunkea nopsaan vastustajan niskaan normistikin depotettaessa scouttiliikkeen myötä.

Tämä on ehkä tällainen ns. turvallisesti ajattelevan pelaajan valinta. Sternguardeja tulee aina otettua eikä ylimääräisestä kapustakaan pisteiden kulumisen lisäksi mitään muuta haittaakaan ole.

Land speederit ovat omasta mielestä vähän plääh-tasoa, mutta Kauyonin formationit pakottavat niitä nyt sitten ottamaan (ja ostamaan).

Tulipahan tuo Bundle tilattua, vaikka kylläkin muiden formationeiden pyörittämistä varten.