Epic: Armageddonin aloittaminen

Epic: Armageddonin aloittaminen


Keskiviikkona pelailtiin bunkkerilla Epiciä ja peli tuntui herättelevän mukavasti kiinnostusta. Ikävä kyllä GW ei myy enää peliin figuja tai muutakaan materiaalia, joka tekee orastavan innostuksen jalostamisen pelin aloittamiseksi vähän normaalia hankalammaksi. Tämän innoittamana päätin koota tällaisen pienen oppaan, joka toivottavasti helpottaa peliin perehtymistä ja siihen mukaan hyppäämistä. Tekstiä on paljon, kuvia ei ollenkaan ja sisältö on tiukasti asiapitoista. Vaikka kaikkea ei jaksaisikaan lukea, niin tämä julkaisu on toivottavasti hyvä lähde, johon voi palata etsimään vastauksia, kun jokin asia pelistä askarruttaa.

Epic harrastus vaatii oikeastaan kolme asiaa: pitäisi löytää jostain säännöt, hankkia figut ja sen jälkeen saada ne vielä pelattavaan kuntoon. Käyn tässä lävitse kaikki kolme asiaa järjestyksessä. Pienellä paneutumisella ja ohjeita seuraamalla peliin pääsee mukaan kohtuullisella vaivalla ja järkevällä rahamäärällä.

Säännöt

Epicistä on tullut useita versioita. Alun perin peli oli ”Space Marine” nimellä kaksi ensimmäistä versiotaan. Tätä ennen oli jo ”Adeptus Titanicus” peli, jossa oli pelkästään titaaneita mukana. Space Marinen toisesta laitoksesta on ”Net Epic” niminen versio, joka soveltuu hyvin todella isoihin peleihin, koska se on nopea pelata. Peli ei kuitenkaan perus pelailussa ole mielestäni tuoreimman laitoksen veroinen. Space Marineiden jälkeen tuli ”Epic 40 000”, joka oli pelin kolmas laitos ja muutti peliä paljon. Keskimääräisen pelin figumäärä pieneni ja peli oli tehty niin, että yksiköiden säännöt olisivat mahdollisimman yksinkertaiset. Tämä laitos ei ilmeisesti uponnut yleisöön, enkä ole tietoinen, että sitä enää juurikaan pelailtaisiin. Tuorein ja monien mielestä paras versio säännöistä on ”Epic: Armageddon”. Peli julkaistiin aluksi perinteiseen malliin ja myöhemmässä vaiheessa sitä kehitettiin living rulebook periaatteella GW:n Specialist Gamesin toimesta. Pelaajayhteisö erityisesti Englannissa on jatkanut pelin kehittämistä Specialist Gamesin lakkauttamisesta huolimatta tähän päivään saakka ja sillä on aktiivinen turnauspeliyhteisö.

Epicin säännöt olivat kokonaan ilmaiseksi ladattavissa jo Specialist Gamesin aikoina. Niitä ei löydä enää GW:n sivuilta, mutta hätä ei ole tämän näköinen, koska säännöt ovat tyrkyllä muuten netissä helposti. Olen itse suosinut ”Net Epic: Armageddon” versiota, joka on saatavilla alla olevasta linkistä:

http://www.net-armageddon.org/

Sieltä löytyy päivitetyt säännöt, armeijalistat, kampanjakirjoja yms. materiaalia peliin. Joskus sivuille mennessä näytölle rävähtää mainosbannerit, mutta kun lataa sivun uudestaan, niin pitäisi toimia ilman häiriötekijöitä. Myös esim. Epic-UK sivut ovat hyvä lähde Epic materiaalille.

Epiciin löytyy myös kelpo selaimessa toimiva armeijanrakennus ohjelma:

https://traitor-legion.appspot.com/

Epiciä kehitetään edelleen aktiivisesti ja kehitystyön sydän on Tactical Commandin foorumi. Sieltä löytyy kehityksen alla olevia armeijalistoja, ehdotuksia olemassa olevien listojen päivittämiseksi ja ihan vain yleistä keskustelua harrastuksesta:

http://taccmd.tacticalwargames.net/

Jos (kun?) osaa kiinnosti Epicin pelaaminen Horus Heresyn viitekehyksessä, niin alla olevilta sivuilta löytyy siihen tehdyt säännöt. Varoituksen sanana täytyy sanoa, että figujen löytäminen on varmasti vielä haastavampaa kuin tavallisessa epicissä.

http://epicau.com/mw/index.php/Main_Page

Sääntöjen lisäksi pelaamiseen tarvitsee perinteisiä noppia, GW:n ison ja pienen blastin, sekä jotain kuvaamaan blast markereita, joita pelissä tulee joukoille, kun niitä ammutaan. Normaali peli vaatii myös kuusi objective markkeria. Aluksi näistä ei kannata ottaa stressiä, vaan lasihelmillä, nopilla yms. pääsee hyvin alkuun ja hienompia voi alkaa väkertää, kun homma lähtee käyntiin. Pelissä käytettävät armeijat ovat kooltaan 2000-5000 pistettä. 3000 pisteen peli on tyypillisin pelattava koko.

Säännöt olivat siis helppo pala purtavaksi. Harvaan peliin saa kaikki mahdolliset säännöt kootusti yhdestä paikasta, helposti tulostettavissa tai selaimessa luettavissa, sekä vinon pinon armeijalistoja. Suurempi haaste alkaa, kun selvitellään mistä näitä pienen pieniä sotureita saisi nykymaailmassa ostettua.

Figujen hankkiminen

GW lakkautti Epicin figujen myynnin lopetettuaan Specialist Gamesin, mikä on tehnyt pelin figujen löytämisestä hieman kinkkistä. Melkein mitä vain löytää Ebaysta, mutta myös kotimaiset Tori.fi ja Huuto.net ovat selailun arvoisia. Varoituksen sana täytyy antaa hinnoittelusta. Joskus näistä tekee todellisia löytöjä ja sekalaisia läjiä, joista saa kokonaisia armeijoita, liikkuu muutamalla kympillä. Liikkeellä on myös very rare oop myyjiä, jotka pyytävät yksittäisistä tankeista useita kymppejä. Erityisesti muoviset space marine jalkaväet, niiden rhinot ja land raiderit ovat sellaista tavaraa, mitä liikkuu valtavasti ja on kaikilla nurkat pullollaan, niistä ei pidä erehtyä maksamaan kovin paljoa. Sotavasarasta olen myös tehnyt hyviä löytöjä vuosien varrella. Varmasti nykynuorison suosiossa olevista Facebookeista ja TikTokeista löytyy myös hyvät kanavat etsiä käytettyä tavaraa. Epiciin löytyy hienoja vaihtoehtovalmistettuja figuja, joita ei löydä mistään kaupoista, näitä kannattaa hakea huutokaupoista esim. hakusanoilla ”Epic forumware” tai ”Epic 40 000 forumware”.

3D printtaus on kehittynyt valtavasti viime vuosina ja se on yksi hyvä keino saada figuja, joita on vaikea löytää. Monille malleille löytyy helposti ilmaiseksi blue printit ja 6mm mittakaava on erinomainen printtailua ajatellen. Nykyprinttereitten laatu lyö vanhojen muovi/metallifgujen laadun laudalta ja figujen pieni koko tarkoittaa halpoja materiaalikustannuksia ja järkevää printtausaikaa.

Epic on vielä sen verran suosittu peli, että siihen löytää hyvin vaihtoehtovalmistajia, jotka tekevät joko suoria kopioita GW:n malleista tai niitä hyvin lähellä olevia vaihtoehtoja. Epicin 6mm mittakaava (tunnetaan myös termeillä 1/300 tai 1/285) on myös kohtuullisen suosittu muutoinkin figupelaamisessa, joten muitakin saman mittakaavan scifi pelejä on, joiden valikoimista löytyy mahdollisesti käyttökelpoista tavaraa ”counts as” periaatteella. Ainoa heräävä kysymys onkin, että miten tähän aarteiden aittaan pääsisi helposti käsiksi? Useiden valmistajien sivujen selailu ja tekijänoikeussyistä hämärästi nimettyjen joukkojen tunnistaminen käy nopeasti puuduttavaksi.

Alla olevasta linkistä löytyy kätevä apuväline figujen metsästämiseen. Sieltä klikkaa omaa armeijaa ja sitten haluamaansa yksikköä ja se näyttää mitä figuja sille on tehty, mitä korvaavia tuotannossa olevia figuja sille löytyy ja myös mahdollisia hyvin lähellä olevia proxyja. Aivan kaikkia vaihtoehtoja se ei toki näytä, mutta hyvin kattava sivu kuitenkin. Tuostapa siis hyvä apuväline alkuun pääsemiseksi:

http://miniwars.co.uk/epic/units

Alla on vielä läpi käytynä muutamia valmistajia ja mitä heiltä löytyy:

Exodus Wars valikoimasta löytyy jalkaväkeä ja ajoneuvoja. Osa on omaperäisempiä, osa selkeästi suunniteltu kuvaamaan jotain Epic figuja. Valikoimasta löytyy lähinnä IG tai marine käyttöön sopivaa tavaraa.

Vanguard Miniaturesilla on valtavasti Epic kopio kamaa myynnissä. Sivuilta löytyy myös baseja ja hienoa maastoa. Valmistuksessa on figuja aika lailla kaikille armeijoille. Armeijat ja figut on nimetty niin, että ne eivät riko tekijänoikeuksia ja ne ovat ripoteltu eri kategorioihin tuolla sivuilla. Niitä joutuu hieman kaivelemaan, mutta onneksi sivuilla on hyvät kuvat, joista saa selvää mitä on ostamassa.

https://vanguardminiatures.co.uk/

Trolls Under The Bridge on pieni nyrkkipaja, joka tekee suoria kopioita (omilla sculpteilla tosin) GW:n malleista. Siellä on kohtuullisen hyvä valikoima IG:n tavaraa ja jonkun verran necroneille. Sivuilta saa myös kuvan, että heidän mallistonsa on laajempi kuin on uskallettu laittaa näytille. Kannattanee siis laittaa heille sähköpostia, jos on tilaamassa ja samalla kysyä, että mitä löytyy. Muistelisin nähneeni heillä joskus kuvia todella monista IG:n tankeista. Laatu näyttää kanssa hyvältä.

https://www.trolls.cz/

Microworld Gamesilla on laaja valikoima 6mm armeijoita. Eivät ole suoraan kopioita GW:n Epiciä varten, mutta sieltä voi löytyä hyviä korvaavia figuja mielikuvitusta käyttämällä.

Khurasan Miniaturesilla on pienehkö valikoima 6mm scifiä. Eivät ole Epiciin suunniteltuja, mutta osa menisi ihan hyvin korvaavina malleina esim. IG:lle. Heillä on myös kivan näköinen valikoima space demoneja, jotka ovat alien kopioita, niistä saisi varmasti hyviä tyranideja.

http://khurasanminiatures.tripod.com/6mmscifi.html

Figuja on siis tarjolla monesta lähteestä ja jonkin verran joutuu miettimään mitä polkua haluaa lähteä kulkemaan. Listaamieni vaihtoehtojen lisäksi on varmasti muitakin. Helpoimmalla todennäköisesti pääsee, jos haluaa tehdä armeijan marineista tai IG:stä. Molemmille on valtavasti valikoimaa valmistajilla ja käytettyinäkin molempia armeijoita liikkuu hyvin. Myös orkit ja eldarit liikkuvat kohtuullisesti ja järkeviin hintoihin käytettyinä. Jos haluaa ostaa armeijan yhdestä paikasta suoraan ja kerralla, eikä jaksa kaivella nettihuutokauppoja, niin Vanguard Miniatures lienee paras lähde. Kohtuullisen hyvä keino saada armeija on ostaa nettihuutokaupasta jokin läjä perustavaraa ja sen jälkeen 3D tulostuttaa tai ostaa nettikaupoista haluamiaan puuttuvia yksiköitä.

Kannattaa tehdä vähän alustavaa armeijalistaa, että tietää suurin piirtein mitä tarvitsee. Sen jälkeen koluaa vaihtoehdot läpi ja tilailee sopivan määrän kamaa. Jos on ongelmia tilailun kanssa tai ei tiedä mitä pitäisi tehdä, niin autan myös mielelläni hankintojen kanssa. Olen itse käynyt eri vaihtoehtoja n. 5 vuotta läpi.

Pelaamiseen tarvitsee myös maastoa, jota on mittakaavaan runsaasti saatavilla eri lähteistä. Jos bunkkerille halutaan alkaa väkräämään Epic maastoja, niin voin mielelläni opastaa mistä on saatavilla halpaa/hyvää pöydän täytettä.

Jäljelle jääkin siis enää viimeinen temppu, eli sekalaisen figuläjän muuttaminen pelikelpoiseksi armeijaksi. Epicissä on vähän hankalaa, kun standardia alustan kokoa ei ole ja säännöt antavat aika paljon liikkumavaraa. Katsotaan siis vielä lopuksi miten pelipöydälle saadaan komea ja yhtenäinen sotajoukko.

Armeijan kasaaminen

Epicissä joukot taistelevat formationeissa, jotka koostuvat standeista. Formation on käytännössä yksikkö ja standi on yksittäinen pelinappula. Standi voi olla joko yksittäinen ajoneuvo tai samalle alustalle laitettu läjä jalkaväkeä. Jalkaväki pitää olla alustoilla, ajoneuvoille se on vapaaehtoista. Katsotaan hieman minkälaisille alustoille mitäkin kannattaa laittaa.

Epicin säännöt sanovat jalkaväki standeista, että niissä tulee olla 3-7 figua, ratsuväkeä ja moottoripyöriä tulee olla 2-4 figua, tykistöllä tulee olla 1-2 tykkiä ja maksimissaan kuusi miehistön jäsentä. Itse olen laittanut jalkaväkeä standeille 4-5, se on yleensä hyvän näköinen määrä. Terminaattoreita ja muita isompia ukkeleita olen saattanut laittaa vain kolme. Ratsuväki/mopot näyttää ihan hyvältä kahdellakin figulla ja tykkeihin olen laittanut yhden tykin ja kaksi ampujaa. Jalkaväen alustan koko on myös annettu hyvin vapaaksi. Alustan tulee olla mitoiltaan maksimissaan 40mm mistä tahansa suunnasta mitattuna ja minimissään 5mm. Alustan tulee olla jostain suunnasta vähintään 20mm. Yleisimmät koot alustoille ovat 20mmx20mm tai 40mmx10mm. Neliö oli käytössä yleisesti Space Marinen aikana ja myöhemmissä versioissa pitkulainen standi muuttui yleiseksi. Nykyään monet basettavat jalkaväkensä myös 20mm tai 25mm ympyräalustoille. Minulla löytyy armeijoista näitä kaikki iloisesti sekaisin ja erilaisia alustoja käyttämällä on helppo erotella myös yksikön sisällä erilaisia standeja. Jos aloittaisin Epicin pelaamisen nyt, niin laittaisin varmaankin jalkaväen 25mm pyöreille alustoille. Rautakaupasta saatavat prikat ovat tähän erinomaisia, koska ne antavat figuille mukavasti lisää painoa ja mahdollistavat magnetisoitavat kuljetusratkaisut.

Ajoneuvoille ei sääntöjen mukaan ole pakko laittaa alustaa. Matkat Epicissä mitataan aina figuihin, joten alustalla on merkitystä lähinnä figun käsittelyn kannalta. Ajoneuvot kannattaa ehdottomasti laittaa alustoille. Alustan koko kannattaa katsoa sellaiseksi, että ajoneuvo siihen mukavasti mahtuu, mutta tilaa ei jää hirveästi ylitse. Suurin osa menee 25mm tai 30mm pyöreille prikoille. En ollut aiemmin laittanut ajoneuvoilleni alustoja, eikä niitä ole vanhoissa GW:n kuvissakaan. Alustat kannattaa kuitenkin laittaa, figujen käsittely ja pelaamisnautinto on noussut valtavasti sen jälkeen, kun alustat lisäsin. Alusta myös suojaa figua ja ne pysyvät paremmassa kunnossa sen kanssa.

Kaikki armeijat saavat Epicissä ostettua charactereita, jotka eivät ole omia standejaan, vaan jotka lisätään olemassa olevaan standiin. Jos esimerkiksi space marine yksikkö ostaa päivityksenä yksikköön Librarianin, niin ei tule erillistä Librarian standia, vaan Librarian lisätään johonkin standiin, joka voi olla vaikkapa Tactical Marine standi tai Rhino. Sankaritkin pitäisi saada jotenkin kuvattua yksiköissä. Paras tapa on, että tekee standeja, joissa sankareita on. Olen havainnut, että hyvä tapa saada sankarin standi erottuvammaksi muista on esimerkiksi se, että laittaa standille sankarifigun lisäksi vähän erilaisen ryhmityksen. Olen laittanut Tactical Marine standeihin yleensä 5 figua. Librarianin standi voisi olla esimerkiksi sellainen, jossa on Librarian ja kaksi tavallista marinea. Hyvä tapa saada sankarit erottuvaksi on myös se, että laittaa niille hieman erilaisen basen. Esimerkiksi muut marinet voivat olla neliskanttisella basella, mutta librarianin standi pyöreällä. Ajoneuvoihin olen merkannut sankarit joko maalaamalla ajoneuvon erilaiseksi muista yksikön ajoneuvoista tai laittamalla niihin jonkinlaisen antennin tai muun tunnistamiskeinon. Tärkeintä sankareissa on erottaa missä ne menevät, mutta yhtä lailla ne antavat mahdollisuuden tehdä yksiköihin katseenvangitsijoita.

Epicissä on erittäin vapaat counts as säännöt, jotka on tehty sitä varten, että vuosikymmenien saatossa GW teki peliin hirveän määrän yksiköitä, joille ei ole enää sääntöjä. Peliin jätettiin mahdollisuus käyttää sellaisia yksiköitä, joilla ei ole suoraan sääntöjä, kuvaamaan jotain listoissa olevia yksiköitä. Esimerkiksi orkkien shokk attack guneille ei ole sääntöjä orkkilistassa, mitä näillä figuilla voi tehdä? Lähimpänä niitä listassa vastaava yksikkö on Big Gunit, joten niitä voi pelata counts as Big Guneina. Sama pätee kaikkeen muuhunkin. Jos siis etenkin netistä tilatuissa figuläjissä tulee oman armeijan figuja, joille ei ole suoraan sääntöjä enää nykyisissä listoissa, niin voi miettiä, että onko listoissa jotain mikä on riittävän lähellä ja pelata niitä näiden korvaajina. Minulla on esimerkiksi marineiden Devastaattoreita kuvaamassa marineja Mole Mortareilla. Imperial Guardin Bikerit menisivät hyvin Rough Ridereista jne.

Loppusanat

Toivottavasti tämä opas antaa eväitä Epicin aloittamiseen. Itse peli on erinomainen ja sääntöjensä puolesta varmaan taktisesti palkitsevimpia GW:n laajasta repertuaarista. Pelin aloittaminen saattaa tuntua aluksi haastavalta, mutta kun hommaan pääsee kiinni, niin paketti alkaa kyllä aueta. Pelin laadusta hyvä osoitus on elävä skene vielä yli 5 vuotta pelin lakkauttamisen jälkeenkin. Minulta voi kysyä apua, jos jokin askarruttaa ja lainaan myös mielelläni armeijoita, mikäli on intoa peliä testata. Epic pelipäivästäkin oli jo bunkkerilla ohimennen puhe. Epicin figujen maalaaminen on nopeaa ja palkitsevaa, kun yhden kokonaisen yksikön saattaa saada maaleihin yhdeltä istumalta. Ei siis muuta kuin figut hankintaan, sivellin (tai ruisku) suhisemaan ja pienten miesten maailma alkaa aueta.

Terveisin Mikael Palojärvi